Sırlama belki de bir çalışmanın ortaya çıkmasında en önemli aşamalardan birisi. Her sır farklı sürüm tekniği isteyebiliyor. Bunun için deneyimlerimi paylaşmayı isterim. Sır sürümüne başlamadan önce objenizin (seramik, porselen..) yüzeyinin temiz olduğundan emin olun. Çünkü yüzeyde bulunan toz, sırın objeyi kaplamasına engel olacaktır. Objenin (seramik, porselen..) bir kompresörle üflenmesi ve sonrasında nemli biir süngerle silinmesi en sağlıklı sonuç veren tekniklerdendir.
Sırlamada sık rastlanan bir hata da bisküvinin gelişi güzel silinmesidir. Öncelikle genişçe bir kase su aldıktan sonra objenizin (seramik, porselen..) büyüklüğüne ve sudaki renk değişimine bağlı olarak sık sık yenilemeniz önemlidir. Bisküviyi (seramik, porselen..) etkili bir biçimde temizlemek için süngerin yüzey üzerinde her darbesi sonrasında süngerinizi tekrar tekrar suda temizleyip iyice sıkmak gerekir. Böylece süngerle alınan tozları tekrar objenize aktarmamış olursunuz. Son olarak objenizin (seramik, porselen..) yüzeyini kuruduktan sonra toz kalıp kalmadığını el yordamıyla kontrol edebilirsiniz.
Bütün sır sürümlerinden önce eldiven giymeniz sağlığınız için önemli bir konu. Kullanacağınız bazı sırların ham hali sizin için sakıncalı olabilir.
Daldırma
Daldırma yöntemi en pratik ve etkili sırlama yöntemlerinden biri. Daldırma ile objenizin (seramik, porselen..) neredeyse tamamını bir-iki hamlede sırlayabilirsiniz. Bu yöntem büyük ölçeklerde alınan ekonomik sırlar için tercih edilmektedir. (ör. şeffaf / mat veya opak)
Bu yöntemi kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. İlki, sırınızın kıvamı; sırın kıvamına göre objenizin (seramik, porselen..) sır içinde kaç sn kalacağını ayarlayıp sağlıklı sonuç alabilirsiniz. Belki de öncesinde deneme yapmak önemli. Asıl objenizi (seramik, porselen..) daldırmadan atölyenizde kullanmayacağınız seramik bisküvilerde deneme yapabilirsiniz. Sırlar su bazlı olduğundan, yoğun bulduğunuz sıra su ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Daldırma esnasında objenizi(seramik, porselen..) tutuğunuz yere sır temas etmeyecektir. Bu kısma uygun bir fırça ile sır sürüp objenizin kurumasına izin verin. Sürüm esnasında fırçanın oluşturduğu dokuları düzeltmek için bu bölgede parmağınızı hafifçe gezindirmeniz yeterli olacaktır.
Rötuş yapmak istemiyorsanız, objenizin ilk olarak bir kısmını daldırın sonra da bir diğer kısmını. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sırların birleşme noktasında üst üste gelip kalın bir tabaka oluşmasını en aza indirgemek. Birkaç kez deneme yaptıktan sonra daldırmaya daha hakim olup çok iyi çalışmalar çıkarabilirsiniz.
Akıtma
Bu yöntem objelerin (seramik, porselen..) daldırma için fazla büyük olduğunda veya daldırma sırınızın azaldığı zamanlar için tercih edilebilir. Uygun bir kapla sırı 45 dereceye yakın bir açıyla obje üzerine dökmeniz yeterli olacaktır. Daldırmada olduğu gibi sırın kıvamına dikkat edin. Asıl objenizi (seramik, porselen..) sırlamadan önce başka bir objede deneme yaparsanız, sırınızın kıvamına göre döküm açısını ve hızını ayarlayabilirsiniz. Döküm yönteminde olduğu gibi, bu yöntemde de objenizi rotüşlemeniz gerekecektir.
Fırça ile Sürüm
Fırça ile sürümde fırça tercihi önemli bir nokta. Sentetik ve geniş ağızlı fırçalar sırı objeye (seramik, porselen..) yaymak için ideal. Böylece istenmeyen fırça dökülmelerin önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca sentetik fırçaların kıl yoğunluğu fazla olduğundan sürüm daha kolay olacaktır.
Fırça ile sürülen sırların boza kıvamında olmasına dikkat edilmeli. Toz sır kullanılacaksa buna göre sulandırarak inceltebilirsiniz. Bazı hazır sıvı sırlar içinde geçerli, özellikle ambalajı açılıp yarım kalmış sırlar zamanla kuruyabilir.
Seramik/ porselen bisküvisi kuru ve emici bir yüzey olduğundan sürdüğünüz sırdaki suyu çok hızlı emecektir. Bunu göz önünde bulundurarak fırça ile sürüm yapılması gerekir. Fırça ile sürümlerde en az 3 kat sürün ve her kattan sonra sırın kurumasına izin verin. Doğru uygulamayla objenize eşit kalınlıkta bir sürüm sağlamış olursunuz.
Püskürtme
Bu yöntem objelerde (seramik, porselen..) eşit sır dağılımını sağlamak için en uygun yöntemlerden birisidir, özellikle fırça ile ulaşılması zor olan girintili yüzeylerde kullanımı tavsiye edilir.
Püskürtme için gereken malzemeler kompresör, sprey tabancası, boya haznesi ve sürüm güvenliği için gereken aksesuarlar. Bu uygulamada dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar var. Püskürtme esnasında sır çok fazla alana dağılacaktır. Solunum yollarımızı ve gözlerimizi uygun koruyucu malzemeler temin etmemiz şart.
Bu yöntem metalik sırların parlak çıkmasında etkili bir yöntemdir.